A növényi joghurtokról általában itt
Csak néhány perc munkát igényel, mégis finom zabjoghurt lesz belőle
Kár is ragozni, ennél egyszerűbb már csak az tud lenni, ha megvesszük a növényi tejet a boltban, és beoltjuk joghurtnak. Viszont ez nem csak könnyen elkészíthető, de a legolcsóbb növényi joghurt variáció is egyben.
Hozzávalók 1 liter vízhez:
- 100 g zabpehely
- datolya, vagy datolyaszirup
- joghurt kultúra
- fermentáló készülék, vagy dunszt
- konyhai hőmérő
Zabpehely joghurt receptje:
- Melegíts 1 liter vizet 46°C-ra
- Keverd bele a zabpelyhet, joghurt kultúrát és a datolyát
- Turmixold, vagy botmixeld össze alaposan
- Szűrd le finom szűrőn, vagy szűrőzsákon, ha csak a zabtejet szeretnéd fermentálni. Vagy savanyíthatod szűretlenül is, akkor sűrűbb, rostosabb lesz.
- Öntsd szét tégelyekbe, és helyezd a fermentáló készülékbe. Indtsd el a gépet 43°C / 8 h beállítással
- Ha nincs joghurt készítőd / fermentálód, akkor tedd néhány párna közé, óvd a kihűléstől
- 8 óra múlva kellemesen savanykás, probiotikus zabjoghurtot kóstolhatsz :)
Fogyasztás előtt keverd homogénre. Ha nem vagy elégedett a savanyúságával, akkor a fermentálás idejét változtasd +/- egy-két órával.
Granolával, magokkal, gyümölcsökkel még finomabbra turbózható. Vagy mixeld össze banánnal fogyasztás előtt.