Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Fermentált almalé és szénsavas üdítő

Fermentált almalé és szénsavas üdítő

Almalé szénsav nélkül, vagy szénsavasan fermentálva

Almalé fermentálása házilag

Nem cider, nem almabor, hanem tiszta tejsavas fermentációval készített alma üdítő szénsavas és szénsavmentes változatban.


1.)  Szénsavas alma üdítő tiszta tejsavas erjesztéssel

  • Első lépésként a gyümölcs héján természetesen megtalálható élesztőket citromsavas áztatással távolítsd el. Ehhez készíts áztató levet: 50 g citromsavat oldjál 1 liter vízben. Áztasd az almákat az oldatban 10-15 percig. Áztatás után öblítsd le a gyümölcsöt tiszta vízzel.
  • Az almák kicsumázása után juice géppel, vagy egyéb eszközökkel nyerd ki a levét.
  • Szűrőzsák segítségével szűrd tisztára a levet.
  • Higítsd tiszta vízzel izlés szerint, mert a tömény lé túlzás lehet. ( alma fajtától nagyon függ, de kb 30% vízre lehet szükség )
  • Keverj szénsavas fermentálót a léhez. ( 1-3 literenként 1 adagolókanál mennyiségben )
  • Palackozd jól záródó üvegekbe. ( csak a szokásos szintig töltsd az üvegeket, nem szinültig )
  • Szobahőmérsékletű helyen, zárt palackban hagyd fermentálódni 5-7 napig. ( optimális hőfok: 23-25°C )
  • Érdemes hideg érleléssel folytatni mert az enyhe, nagyon finom szénsavassága, és összetett aromái zárt üvegben, legalább egy hét hideg (hűtőben, vagy hűvös helyen történő) érlelés közben alakulnak ki.

2.)  Szénsavmentes, vagy csak enyhén szénsavas változat:

  • Első lépésként a gyümölcs héján természetesen megtalálható élesztőket citromsavas áztatással távolítsd el. Ehhez készíts áztató levet: 50 g citromsavat oldjál 1 liter vízben. Áztasd az almákat az oldatban 10-15 percig. Áztatás után öblítsd le a gyümölcsöt tiszta vízzel.
  • Az almák kicsumázása után juice géppel, vagy egyéb eszközökkel nyerd ki a levét.
  • Szűrőzsák segítségével szűrd tisztára a levet.
  • Keverj fermentáló startert a léhez. ( 1-3 literenként 1 adagolókanál mennyiségben )
  • Higítsd tiszta vízzel izlés szerint, mert a tömény lé túlzás lehet. ( alma fajtától nagyon függ, de kb 30% vízre lehet szükség )
  • Palackozd jól záródó üvegekbe. ( csak a szokásos szintig töltsd az üvegeket, nem szinültig )
  • Szobahőmérsékletű helyen, zárt palackban hagyd fermentálódni 5-7 napig. ( optimális hőfok: 23-25°C )
  • Érdemes hideg érleléssel folytatni mert az aromák legalább egy hét hideg (hűtőben, vagy hűvös helyen történő) érlelés közben szaporodnak, finomodnak.

Ez is egy lehetőség a lé kinyerésére:

Ha csak 1-2 litert készítesz, akkor egy nagyobb lyukú reszelőn héjastul is lereszelheted az almát. 1-2 nap fermentációt, savanyodást követően könnyedén tudod majd szűrni, és kinyomkodni a levet belőle. Szűrés után palackozd, és folytasd a fermentálást. Előnye még ennek a módszernek, hogy a megmaradt savanykás reszelt alma réteshez, vagy más sütikhez fel tudod használni.

Általában az élőflórás levekről:

A langyos lében nagyon gyorsan szaporodnak a savanyító baktériumok. Közben a gyümölcslében található gyümölcscukor jelentős részét felhasználva csupa egészséges anyag termelődik: fementált almalé

  • természetes sav (tejsav)
  • vitaminok
  • enzimek
  • természetes tartósító anyagok
  • természetes ízek
  • természetes aromák
Tartalomhoz tartozó címkék: alma élőflórás növényi üdítő