Barna kovászolt cipó adalékok nélkül, gluténmentes lisztekből
Hozzávalók:
- 1 adag kész kenyér alap ( 400 g )
- 100 g cirokliszt
- 100 g rizsliszt
- 100 g tápiókaliszt
- 11 g jódmentes só
- 1 adag GM kenyékovász
Egy csomagban is meg tudod venni az összes hozzávalót
Tuningolhatod tökmaggal és a napraforgómaggal vagy egyéb magokkal, összesen kb. 20 g mennyiségben.
Barna cipó sütése I.
- Mérd ki egy keverőtálba a 3x100 g lisztet, 11 g sót, 1 adag kovászt, és keverd össze szárazon.
- Dolgozd össze, gyúrd egyenletesre előre elkészített kenyér alappal.
- Amikor már homogén, sikerült belegyúrni az összes száraz összetevőt, akkor pucold meg a kezeidet a tésztától.
- Nedves kézzel tudod úgy formázni a lágy tésztát, hogy már nem fog a kezedre tapadni. Formázz belőle kerek, vagy hosszúkás cipót.
- Zárt kelesztő tálban melegebb helyen hagyd kovászolódni 12-18 órát. A tészta kb duplájára fog feljönni.
- Melegítsd elő 30 percen keresztül a sütőt 260 fokra, a sütőedénnyel, vaslábassal, római tállal együtt - kinek mi elérhető.
- Óvatosan fordítsd a tenyeredbe a megkelt tésztát, és tedd a sütőedény közepére, zárd vissza a forró edényt.
- Vedd vissza a hőfokot 230 fokra, és így süsd a kenyeret 1 órán keresztül.
Barna cipó sütése II. (kenderrel és kölessel)
A recept teljesen azonos az előző cirok cipóéval, csak a lisztek változatosabbak benne: 100 g cirokliszt, 50 g rizsliszt, 50 g kölesliszt, 100 g tápiókaliszt, 20 g kendermag.
Tuningolhatod tökmaggal és a napraforgómaggal vagy egyéb magokkal, összesen kb. 20 g mennyiségben.