Sokmagvas kovászolt cipó adalékok nélkül, gluténmentes lisztekből
Hozzávalók:
- 1 adag kész kenyér alap ( kb 440 g )
- 100 g kölesliszt
- 100 g rizsliszt
- 100 g tápiókaliszt
- 20 g mag keverék ízlés szerint ( pl.: tökmag, napraforgómag, kendermag stb..)
- 11 g jódmentes só
- 1 adag GM kenyékovász
Egy csomagban is meg tudod venni az összes hozzávalót
Világos cipó sütése I.
- Mérd ki egy keverőtálba a 3x100 g lisztet, 11 g sót, 1 adag kovászt, és keverd össze szárazon.
- Gyúrjad, dolgozd össze a már előre elkészített kenyér alappal.
- Amikor már homogén, sikerült belegyúrni az összes száraz összetevőt, akkor pucold meg a kezeidet a tésztától.
- Nedves kézzel tudod úgy formázni a lágy tésztát, hogy már nem fog a kezedre tapadni. Formázz belőle kerek, vagy hosszúkás cipót.
- Zárt kelesztő tálban melegebb helyen hagyd kovászolódni 12-18 órát. A tészta kb duplájára fog feljönni.
- Melegítsd elő 30 percen keresztül a sütőt 260 fokra, a sütőedénnyel, vaslábassal, római tállal együtt - kinek mi elérhető.
- Óvatosan fordítsd a tenyeredbe a megkelt tésztát, és tedd a sütőedény közepére, tedd vissza rá a tetejét.
- Vedd vissza a hőfokot 230 fokra, és így süsd a kenyeret 1 órán keresztül.