Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

sajtok, ételek, italok színezése annatto-val, és más festék-növényekkel

sajtok, ételek, italok színezése annatto-val, és más festék-növényekkel
sajtfestőanyagok, sajtszínezés

Milyen anyagokkal és módszerekkel lehet szép színt adni a sajtoknak, növényi krémeknek?
1.) annatto

Az annatto magok a Közép és Dél-Amerikában honos orleánfa termésének magjai. Használja a textilipar, a kozmetikai ipar és az élelmiszeripar. Különösen stabil színező. Jól bírja a főzést, a napfényt, és a savas közeget. Fűszeressége gyenge, szerecsendióhoz közeli. A színanyagok a magok héjában vannak, ezért a szín kinyeréséhez nem szükséges a magokat megőrölni.
növényi sajtfesték annatto-ból:
10-30 magot főzzön egy-két evőkanálnyi semleges olajban (pl.kókuszolaj) pár percen keresztül, amíg a magok jól megszínezik az olajat. Keverje át néhányszor kiskanállal úgy, hogy a magok egymáshoz dörzsölődjenek. Az így nyert színező olajat leszűrve használhatja sajtok, krémek színezéséhez. Ha erősebb, vörösbe hajló színt szeretne elérni, akkor a magokat áztassa be annyi vízben, ami éppen ellepi, néhány órára. Öntse le róla a vizet, és főzze olajban az előzőek szerint. Pohárban, mikrohullámon pár perc alatt elkészül.
állati tejek színezése annatto-val:
Néhány sajt fajta a hagyományok miatt igényli, hogy sajtfestékkel erősítsék a színüket. Ilyen pl. a cheddar, a gouda, edami. Téli takarmányozáskor sok sajtkészítő támogatja meg a sajt színét egy pici sárgítóval, hogy egyenletes sárga sajtjai legyenek a gyengébb időszakban is.
Az annatto magokból kinyerhető a szín úgy ahogy a növényi felhasználhoz leírtam. A kókuszolaj kiváltható egy kevés vajjal. Vagy készíthető úgy is, hogy a magokat vízbe áztatjuk néhány órára, majd pár perc főzés után keverve dörzsöljük egymáshoz a magokat. Szép sárgás-vöröses színt kapunk, a magok mennyiségétől, és a higítás mértékétől függően. Szűrést követően keverje a sajttejbe még az oltóenzim előtt. 
A képen látható 3 árnyalat a halvány sárga, a közepes és a téglavörös. Mutatja a szélsőségeket, és magát az annatto színt:


2.) kurkuma, vagy tumeric
Gyömbérgyökérhez hasonló, de kisebb méretű, narancssárga húsú fűszernövény. Erős festékanyagai miatt használható sajtok színezéshez.
sajtfesték kurkumából: őrölt kurkuma beszerezhető a boltok fűszeres polcairól, de erőteljesebb színt kapunk, ha a tumeric gyökeret kiszárítjuk, és megőröljük. Ezt az őrleményt lehet aztán a sajttejbe, vagy más ételekbe keverni.
3.) sáfrányos szeklice
Színezőként hasznáva vöröses vagy sárgás szín nyerhető belőle, attól függően, hogy vízben, vagy olajban oldják ki a színanyagokat. A vizes oldat sárgás színt ad, az olajos vöröset. A szeklicét kevés vízben megfőzve lehet sárga festőanyagot készíteni.
4.) sáfrány
Elvileg alkalmas volna sajtok sárgítására. A sáfrány a világ legdrágább fűszere, ezért mégsem olyan népszerű az ilyen célú felhasználása.

Tartalomhoz tartozó címkék: -sajtfesték-színező