Növényi fehérjére kerestem, amikor előbukkant egy recept arról, hogy hogyan lehet lenmagból tojásfehérje helyettesítőt készíteni. A lenfehérje küllemre, állagra, nyúlósságra, habbá verhetőségét tekintve összetéveszthető a tojásfehérjével. Belső értékei kiválóak, ami a rengeteg nyomelemet és ásványi anyagot illeti. Magas fehérjetartalma mellett sok benne a keményítő. Emiatt jól felhasználható cukros sütikhez vagy habcsóknak. Szerintem pedig növényi sajtok és kencék kiváló összetevőjeként érdemes ezekbe is belekombinálni, mivel egészséges, fehérjedús, szelénben, és egyéb értékes ásványi anyagokban gazdag. A növényi sajtok masszáját rugalmasabbá teszi, gluténmentes kenyerek sütésének egyik kulcsa lehet.
Lenfehérje (lenvíz) készítése:
- 30g lenmagot szűrőbe rakva alaposan leöblítem, átmosom
(aranysárga lenből sárgább, tisztább, szebb, illatosabb, tartalmasabb lesz..) - 350g vizet forrásig melegítek, beleöntöm a mosott lenmagot, és kis lángon melegítem tovább, néha keverem
- 1/2 órán át fő, enyhén gyöngyöződve. Ezalatt sűrű főzet lesz belőle.
- konyhai szűrőn átöntve a lábosban nyúlós len aqafaba, -pont olyan mint a tojásfehérje, -gyűlik össze
- a szűrőben visszamaradó héjak a komposztot gazdagítják
- hűtőszekrényben kb 1 hétig áll el
Az aquafaba név a víz és bab szavak összeillesztéséből született: babvíz
Története néhány éves csupán, amikor egy Goose Wohlt nevű pék a konzervben található szójabab levét, egy kreatív ötlettől vezérelve, megpróbálta tojásfehérje módjára felhasználni. Az ötlet bevált, 2015 óta terjed jobbnál-jobb ételreceptek formájában.
A babvíz névhez hasonlóan a lenből készült kivonatot hívhatjuk akár lenvíznek is.