A növényi joghurtokról általában itt
Egyszerűen elkészíthető, finom ivójoghurt mandula és zabpehely kombinációjával
Ha nem ragaszkodsz az alvasztott joghurt sűrű állaghoz, de megkóstolnál egy mandulás ízű élőflórás joghurt italt, akkor érdemes belevágnod az elkészítésbe. Nem fogsz csalódni, mert igazán egyszerűen készíthetsz bifido baktériumokban dúskáló probiotikus joghurtot.
Hozzávalók 1 liter vízhez:
- 80 g mandulaliszt
- 40 g zabpehely
- datolya, vagy datolya szirup
- Joghurt starter
- fermentáló gép, vagy egyszerű dunszt
Digitális ékszermérleg az áruházban
- Első lépésként melegíts 1 liter vizet forrásig
- Amíg a víz melegszik, grammos mérleg segítségével mérjél egy tálkába 80 g mandulalisztet és 40 g zabpelyhet
- Ha felforrt a víz, zárd el alatta a tűzhelyet, és keverd bele a zabot, mandulát, datolyát
- Hagy állni 5 percig
- Turmixold, vagy botmixeld 1-2 percig magas fordulaton
- Szűrd át egy sűrűbb szűrőn, vagy szűrőzsákon keresztül ( a végén érdemes kinyomkodni, ha visszahűlt )
- Mire itt tartasz, már a mandulatej 46 fok alatt van, ekkor már beoltható. A biztonság kedvéért mérd egy maghőmérővel, és várd meg amíg a lé alkalmas lesz a beoltásra
- Keverj bele 1 adag joghurt kultúrát
- Öntsd szét tégelyekbe, és állítsd a fermentáló készüléket 43°C 8 órára. Vagy dunsztold, óvd a kihűléstől a joghurtos üveget 1-2 párna segítségével.
- Kóstold meg a friss joghurtot. Ha nem érzed elég savanykásnak, akkor hagyd tovább savanyodni 1-2 órán keresztül
- Hűtőszekrényben hosszan eláll
Elkészült a finom mandulás ivójoghurt :)