Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

növényi joghurtok házilag

növényi joghurtok házilag

Élőflórás joghurt növényi tejből

köles-kesu-joghurtNövényi tejek és krémek fermentálása joghurt baktériumokkal, állati tejtől mentesen

Joghurtosra fermentálhatunk növényi italokat, tejeket, gyümölcs és zöldségleveket. Olajos magvak, termények felhasználásával készített italokat, növényi masszákat. - ezernyi variációban készülhet az alapanyag amit aztán fermentálhatunk joghurtkultúrával. A baktériumok munkájához elsősorban szénhidrát, és megfelelő hőfok szükséges. Ha kedvezőek a körülmények a szaporodásukhoz, akkor gyorsan dolgoznak, joghurtossá teszik a növényi italt, masszát. A szénhidrátokból jórészt tejsav, valamint enzimek, aromaanyagok és vitaminok is keletkeznek. Ettől a lé savanykás, joghurtos, aromás, vitamindús és tartós lesz. Probiotikus, mint minden étel-ital ami jó alapanyagokból fermentálódott megfelelő körülmények között. A kész joghurtos ital hosszan eláll hűtőszekrényben. Egészségi szempontból a 2-7. napokon a legjobb hatású.

A joghurtok állaga, krémessége

Csak akkor tudunk joghurtként tekinteni egy növényi tejes joghurtra, ha állagában is közelít a hagyományos joghurt krémességéhez. A két tulajdonság szorosabban tartozik össze, mint azt az ember gondolná. A tehéntejből készülő joghurtok készítése során a tej megalvad besűrűsödik. Hasonló alvadási folyamat a növényi tejben csak akkor tud lezajlani, ha elegendő mennyiségű és minőségű fehérje található benne. A fermentáció közben termelődő savak és enz növényi joghurtimek úgy hatnak a tejben lévő fehérjékre, hogy azok láncolatot alkotva zárják magukba a tej többi összetevőjét, így alakul ki a joghurt sűrű, krémes állaga.
 Hasonló alvadási folyamat a növényi tejek többségében nem lehetséges, mert az összetétele nem teszi lehetővé. A fermentációs folyamat lezajlik, a növényi tej joghurtossá fermentálható, de az állag szinte változatlan marad, mert nincs ami megalvadjon. Ezen csak úgy tudunk segíteni, ha eleve sűrűbb állagú italból indítjuk a joghurtos fermentációt.
 Kivételt képeznek a fehérjedús növényi italok, protein italok. Ezekről lejjebb görgetve találsz összefoglalót.

Íme egy növényi tejital recept, amiből finom joghurtot is tudsz készíteni

Alapanyagként a jól bevált köles-kesu kombót választottam. Az arányok többszöri módosítása után, kipróbálva sokféle sűrítési lehetőséget, tisztult le a recept. A sűrítés kulcsa a szentjánoskenyérliszt és a technológia. Jól használható, gusztusos, nem szétválós italt tudsz készíteni, ha követed az alábbi néhány lépést:

40g kölest és 40g kesudiót szűrőbe teszek, csap alatt átmosom. 300g vizet mérek egy lábosba, csipet sót szórok bele, hozzákeverem a kesut és a kölest. Óvatosan felforralom. Egészen kis lángon főzöm 1/2 órán keresztül, amíg a kesu könnyedén szétnyomhatóra puhul. Turmixban, vagy botmixerrel addig mixelem, amíg sima, krémes állagú lesz. Egy liter vizet öntök hozzá. Két teáskanál mézet csorgatok bele, és tovább mixelem.
Most következik a sűrítés: 15g kókuszolajat kimérek egy kis (feles) pohárkába. Folyósra langyosítom (mikróban pár másodperc), és 1 púpozott kiskanál szentjánoskenyér lisztet simára keverek benne. Folyamatos intenzív keverés közben hozzáadom a növényi tejhez.

Ezzel a köles-kesu tejital elkészült, de hogyan lesz belőle joghurt?

Növényi tejek joghurtosra fermentálása

Egy liter tejet lábosba öntök, felmelegítem 46-47°C-ra. Konyhai hőmérővel mérem a hőfokot, az átkevert folyadék közepén. Miközben melegszik a lé, egy pohár aljába teszek 2 evőkanálnyi langyos vizet. Egy adagolókanál natúr joghurtkultúrát feloldok benne, majd összekeverem a megmelegített tejjel.  Ezután dunsztba teszem, próbálom megóvni a kihűléstől. (bebugyolálva, vagy ételtermoszban, termodobozban, stb.) Az ideális joghurt fermentálási hőfok 43-47°C tartományba esik. A savanyodás gyorsasága, és erőssége nagyon függ a hőfoktól, és a fermentálandó lé összetételétől. A több szénhidrátot tartalmazó joghurt-lében hamarabb szaporodnak a baktériumok, és több tejsavat tudnak termelni. Ettől az ital gyorsabban és erőteljesebben savanyodik. Magasabb hőfokon (47°C) szintén sokkal gyorsabban zajlik a savanyodás mint 40 fok közelében, de ez sok más paraméter függvénye is. Ezért érdemes kóstolással is ellenőrizni, hogy hol tart a joghurt, mikor válik számunkra leginkább élvezhetővé. Általában este készítem, és reggel veszem ki a dunsztból, így kellően savanykásra fermentálódik.  A hőfok azért ilyen magas, mert a kis mennyiségű joghurtlé minden átöntéssel, keveréssel, és a dunsztban is gyorsan veszti a hőt, mert kicsi a tömege. Érdemes ezért a felső határ közelében, 48°C körül indítani, mert 43°C alatt már erősen lelassul a fermentáció.
Ha joghurtkészítő gépet használsz, akkor akár egy nap is lehet a savanyodási idő, mert ezek a szerkezetek 40-43°C-on szoktak működni.

Finom joghurt készülhet a sűrűbb, krémes kókusztejekből

Az önmagában is kellően sűrű kókusztejjel nincs más dolgod, csak megmelegíteni, beoltani és dunsztolni. (lásd feljebb, a növényi tejek joghurtos fermentálásánál)

Fehérjedús, alvasztható növényi tejek


Az első ilyen jellegű próbálkozások azonnal eredményt hoztak. Őszintén szólva ezen igencsak meglepődtem, mert a növényi tejek alvaszthatóságát (enzimek adagolása nélkül) nem tartottam valószínűnek. Sokáig halogatva a dolgot, vettem meg ez első szójatejet, és oltottam be joghurtnak, -hátha mégis kisül belőle valami. Leesett az állam, mert szépen megalvadt, igazán kellemes állagú joghurt vált belőle. Ezen felbuzdulva kezdtem keresni a joghurt alvasztásra alkalmas italokat.
 Ha szeretnél olyan joghurtot készíteni, ami az állati tejekhez hasonlóan magától megalvad, akkor nagyon kevés lehetőség marad az alapanyagokat illetően. A művelethez elegendő fehérjét nem túl sok növényi tej tartalmaz. Leginkább ezek jöhetnek számításba: szója, vagy csicseriborsó tejek, protein tejek. Bár a szójatej mifelénk nem a legkedveltebb alapanyag, mégis ajánlom a kipróbálását, mert könnyedén készíthető belőle olyan joghurt, ami kiváló állagú, és ízű. Önmagában, vagy gyümölcsökkel, müzlivel, magvakkal keverve is kiváló. Ivójoghurtnak, vagy akár görög krémjoghurtnak is hibátlan. (a joghurton kívül szójából készülhet még a tofu, érlelt tofu, miso, tempeh és ezernyi más egészséges étel is.)Bolti, dobozos növényi italok amelyek megalvadnak joghurtosan:


Szójából készült italok közül a többség alkalmas. Olyat keress, ami legalább 7,5% - 8% szójatartalmú. Ez fehérjetartalomban 3 g /100ml-t jelent. A magasabb fehérjetartalmú italból sűrűbb állagú joghurt lesz. Próbáltam egy, a felirata szerint 14% szóját tartalmazó protein italból joghurtot csinálni. Eszméletlen finom puding sűrűségű desszert lett belőle, hasonlóan a vaníliával ízesített szójatejekhez. (egyáltalán nem biztos, hogy a méregdrága bio finomabb is mint az olcsóbb társai, sőtt...)

Csicseriborsóból származó ital felirata szerint borsó, vagy protein ital. Egy fajtát próbáltam ki, amit az Auchan-ban találtam.
 Erről ezt írtam fel jegyzetbe: csicseritej joghurt, külön cukor hozzáadása nélkül alvadt. Kicsit kivált a víz, világos tejeskávé szín, elég jó állag. Hűtőben pár nap után veszti a vizet, sűrűsége megszűnik. 3 napon belül érdemes elfogyasztani.