Almalé fermentálása házilag
Nem cider, nem almabor, hanem tiszta tejsavas fermentációval készített alma üdítő. A recept gyors termofil erjesztéssel indul, ami a gyümölcsön természetesen szaporodó élesztőket visszafojtja, így zárjuk ki a fermentálásból a bort készítő mikrobákat.
1.) szénsavmentes, vagy csak picit szénsavas változat:
- első lépésként az almát kicsumázzuk, és juice géppel, vagy egyéb eszközökkel kinyerjük a levét.
- alkalmas edényben lassan melegíteni kezdjük a rostos levet
- amikor 48°C-ot elérte az átkevert almalé, elzárjuk a tűzhelyet
- belekeverjük a gyümölcs fermentáló baktériumokat, (1-3 literhez / 1 adag por)
- dunsztoljuk 1 napra
- finom szűrő segítségével, vagy szörpös zsákba öntve szűrjük, majd palackozzuk
- hűtőben, vagy hűvös helyen hagyjuk érni még pár napig, egy hétig
- hűvösebb kamrában hosszan eláll. Fontos, hogy az üveg teli legyen, így tartósabb lesz.
2.) A szénsavas változat készítése megegyezik a nem szénsavassal, de más összetételű baktérium keverékkel lesz szénsavas a lé, a hideg érlelés szakaszában.
Általában az élőflórás levekről:
a langyos lében nagyon gyorsan szaporodnak a savanyító baktériumok. Közben a gyümölcslében található gyümölcscukrot (és minden szénhidrátot) táplálékként használnak.
csupa egészséges anyagot termelnek:
- természetes savakat (tejsavat)
- vitaminokat
- enzimeket
- természetes tartósító anyagokat
- természetes ízeket, aroma anyagokat