Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fermentált almalé készítése

Fermentált almalé készítése

Élőflórás, tartós almalé

Almalé fermentálása házilag

Nem cider, nem almabor, hanem tiszta tejsavas fermentációval készített alma üdítő.  A recept gyors termofil erjesztéssel indul, ami a gyümölcsön természetesen szaporodó élesztőket visszafojtja, így zárjuk ki a fermentálásból a bort készítő mikrobákat.
1.)  szénsavmentes, vagy csak picit szénsavas változat:

  • első lépésként az almát kicsumázzuk, és juice géppel, vagy egyéb eszközökkel kinyerjük a levét.
  • alkalmas edényben lassan melegíteni kezdjük a rostos levet
  • amikor 48°C-ot elérte az átkevert almalé, elzárjuk a tűzhelyet
  • belekeverjük a gyümölcs fermentáló baktériumokat, (1-3 literhez / 1 adag por)
  • dunsztoljuk 1 napra
  • finom szűrő segítségével, vagy szörpös zsákba öntve szűrjük, majd palackozzuk
  • hűtőben, vagy  hűvös helyen hagyjuk érni még pár napig, egy hétig
  • hűvösebb kamrában hosszan eláll. Fontos, hogy az üveg teli legyen, így tartósabb lesz.

2.)  A szénsavas változat készítése megegyezik a nem szénsavassal, de más összetételű baktérium keverékkel lesz szénsavas a lé, a hideg érlelés szakaszában.

Általában az élőflórás levekről:

a langyos lében nagyon gyorsan szaporodnak a savanyító baktériumok. Közben a gyümölcslében található gyümölcscukrot (és minden szénhidrátot) táplálékként használnak.

csupa egészséges anyagot termelnek:

  • természetes savakat (tejsavat)
  • vitaminokat
  • enzimeket
  • természetes tartósító anyagokat
  • természetes ízeket, aroma anyagokat
Tartalomhoz tartozó címkék: -ital-üdítő