Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Sült fokhagymakrém fermentálva

Sült fokhagymakrém fermentálva

Utánozhatatlan aromájú ételízesítő és kence

Amikor a sült fokhagyma aromáit fermentálással turbózzuk, ráadásul hosszan eltarthatóvá is tesszük a krémet

A sütéskor kialakuló jellegzetes aromák a gerezdekben lezajló Maillard reakció hatására jönnek létre. Ezek a mindenki által jól ismert édeskés, karamelles, sült ízek a cukrok és fehérjék között magas hőfokon lezajló reakcióban alakulnak ki. A fokhagyma már ebben az állapotában is nagyon vonzó illat és ízkombinációt nyújt. A következő lépésben röviden fermentáljuk, és 1-2 napig legalább érleljük. Olyan ételízesítőt / kencét nyerünk ezzel a művelettel, amihez csak a hosszú hónapokon át készülő fekete fokhagyma hasonlítható.


Első lépésként a fokhagyma fejeket egészben sütjük meg. A könnyen leváló külső héjakat dörzsöld le, és vágd le a tetejét úgy, hogy gerezdek csúcsa éppen kilátszódjon. Tedd alufóliára, csorgass a tetejére olíva olajat, csomagold zártra az alufóliát, és süsd meg 170 fokos sütőben. Akkor van készen, amikor a gerezdek megbarnulnak, és krémszerűen kenhetőek. ( kb 1 óra sütésidő )
Hagyd hűlni, aztán nyomkodd ki a héjból a krémet egy tálkába.


Sózd meg jódmentes sóval kellemesen sósra, szórj rá 1/2 adag Fermentáló startert. Villa segítségével homogénre tudod keverni. A krémet szedd át egy zárható edénybe / befőttes üvegbe, és hagyd szobahőmérsékletű helyen fermentálódni 2 napig.
Kóstolás után tedd be a hűtőbe, és érleld pár napig.
A fermentált fokhagymakrém hosszan eláll. Jól használható ételízesítőként, vagy kenyérre kenve.
Használd kimcsihez a friss fokhagyma helyett. Sokkal mélyebb ízeket kölcsönöz a savanyúságnak, és elmarad a sokakat taszító erőteljes fokhagymaillat is :)