A jalapeño chili paprika különleges aromája sokféle kulináris lehetőséget kínál. Rizzsel fermentált- savanyított változata új ízek kavalkádját adja. Használd fel akár a mezze- tunkolós, vagy fűszer- ételízesítő vonalon, erőteljes, umami-s ízekre számíthatsz. Megtartva a paprika egyedi aromáit enyhe csípősség mellett, ha a recept szerint kikaparod az erek jelenős részét. Néhány naposan is meggyőző, de magában rejti a hosszabb érlelés lehetőségét, ha van hozzá türelmed :)
Hozzávalók:
- jalapeno paprika
- főtt rizs
- pár szem apró paradicsom
- Fermentáló starter
Fermentált jalapeno recept
- A félbevágott jalapeno paprikákból egy kiskanál segítségével kikaparom a magházat, és a paprikák erét.
- Tepsibe kiterítem a fél paprikákat, közte elhelyezem a paradicsomokat is, és 200 fokos előmelegített sütőben 8-10 percig sütöm. ( amíg éppen sülni kezd a paprikák héja )
- Rizst főzök só nélkül. ( kicsit megpirítom a rizsszemeket egy serpenyőben, és kétszeres mennyiségű vízzel felöntve készre párolom )
- Megmérem az üveget üresen, aztán rétegesen belegyömöszölöm: először egy vékony réteg rizs, aztán paprikák, közép tájon megint egy kevés rizs, néhány szelet paradicsom rajta, aztán paprikával az üveg nyakáig töltöm, paradicsom szelettel zárom le a tetejét.
- Megmérem a teli üveget ( az üres üveg súlyát levonom ) és a matéria súlyához képest 1% jódmentes sót teszek a tetejére. Rászórom a fermentáló startert is. ( a normál 7 dl-es üveghez 1 adagot, a kisebbekhez 1/2 adagot használok )
- Vízzel öntöm fel az üvegeket ( a só és a starter bemosódik, eloszlik )
- A teli üvegeket szorosan lezárom, összerázom, és 2 napig fermentálom 42-45°C-on. Fermentáló gépben, vagy elektromos sütő segítségével.
- Ha fermentáló gépbe teszed, akkor állíts be 43°C / 48 órát a gépen. Az üvegeket elég a gépbe állítani, és egy konyharuhával letakarni. Így meg tudja tartani a hőt.
- Az elkészült fermentált kompozíciót fel tudod használni ebben a formájában, de könnyedén készíthetsz belőle jalapeno krémet is egy késes aprító segítségével. Kevés vízre szükség lehet a művelethez.
Ha szeretnéd hosszan eltartani, érlelni (2 héten túl)
Ha szeretnél hosszan eltartható konzerveket készíteni, akkor oda kell rá figyelni, hogy az üvegek tele legyenek töltve. ( jalapenoval az üveg nyakáig, majd vízzel tele )
Az üveg tetejét ne húzd rá, mert a melegítés és az enyhe pezsgés hatására egy kevés lé még ki fog folyni belőle. Egy nap fermentálás után vedd le a tetőt, és papírtörlővel töröld tisztára a tetejét, és környékét. Legyen tele annyira az üveg, hogy csak 1/2-1 cm levegős rész maradjon benne, majd húzd rá a tetőt. Csap alatt tisztára tudod mosni az üveget kívülről. Fermentáld még egy napig 42-45°C -on.
Száraz, hűvös helyen hosszan érlelhető