Fermentált sütőtökkrém recept

A szószhoz felsorolt alapanyagok csak ötletek. Ha az olívaolaj, mustár, bors, méz benne van, már nagyon finom! A többi csak ráadás.
- a sütőtököt megmosom, hosszában félbevágom
- a magokat kikanalazom
- 2 centis szeleteket vágok belőle
- a szeleteket késsel meghámozom
- olívaolajjal kikenem a tepsit, és elrendezem a sütőtököt
- pikáns öntetet készítek hozzá: 5 ek. olívaolaj, 1ev mustár, bors, 1ek. balzsamecet, 1kk chili pehely, kis siracha szósz, 1ek. kecap manis, vagy 1ek. méz, esetleg 1 ek. pad thai szósz, gránátalma szósz
- minden darabot megkenek a szósszal
- 5-8 gerezd fokhagymát pucolok, és a tökdarabok közé szórom.
- 150 fokos gőzölős sütőben puhára sütöm, kb 1 óra alatt. (vagy 180 fokos sütőben alufólia alatt sütöm 1 órát)
- ha teljesen megpuhult, 180 fokon, légkeveréssel megpirítom 10-15 perc alatt, fólia nélkül
- krumplitörővel (vagy villával) pépesítem, amíg homogén, szálas-pépes szerkezetű lesz
- 1ev tahinit keverek bele (ha nagyon sűrű, 1ev vízzel higítom)
- pár csepp citromlevet, és kevés reszelt citromhéjat keverek hozzá
Akár tálalható is, mert máris nagyon finom. Hogyan lesz élőflórás, és tartós? A langyos krémbe keverj bele 1 adag zöldség savanyítót, takard le szorosan (pl: folpack) és egy napig hagyd savanyodni szobahőmérsékleten.
Tedd hűtőbe 1-2 napra, mielőtt feltálalnád. Szeretnéd még fokozni az élményt? Tálald pirítóssal!