Fermentálással savanyított vöröslencse krém
- 1/4 kg vöröslencsét szűrőben alaposan átmosunk, 1 liter vizet engedünk egy lábosba, és beletesszük ázni
- 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, kevés olajon lassan krémesítjük, majd 10 szem rómaiköménnyel picit lepirítjuk
- tűzről lehúzzuk, 1 kk chili pelyhet, vagy pirospaprikát szórunk hozzá, elkeverjük
- borsot őrlünk bele
- 1/2 pohár vízzel felöntjük a hagymás-fűszeres levet, és 1-2 percig főzzük
- szűrőn átöntve, kicsit passzírozva hozzáadjuk a vöröslencséhez
- 1 szál paszternákot (vagy fehérrépát) és 2 sárgarépát karikára vágva dobunk bele
- 1 paradicsomot nagylyukú reszelőn lereszelünk, belekeverjük
- 1 kk sóval megsózzuk
- lassú tűzön melegítjük, addig forraljuk, amíg éppen kezd szétesni a lencse
- megkóstoljuk, beállítjuk a sósságát
- hagyjuk kihűlni
- 1/2 adag zöldség savanyítót keverünk hozzá
- 1/2 napig savanyítjuk szobahőmérsékleten
- botmixerrel pépesítjük, kóstoljuk, zárható edénybe szedjük
- hűtőben még egy napig legalább érleljük