Már majdnem feladtam... :) Miután rengeteg pocsék cipócskát sütöttem a különböző keverékekből. Azután elég sok nem túl jó kenyeret saját összeállításokból. Fejemben volt egy ötlet a növényi sajtok rugalmas tésztájával kapcsolatban, így ugrott be a pofonegyszerű megoldás: mi volna, ha a kenyér rugalmas alapját előre elkészíteném, majd azt gyúrnám össze GM lisztekkel. 2024 január elején meg is sütöttem az első cipót próbaképpen. Egyből jól sikerült. A következő fél év a különböző kenyér alap és liszt kombinációk kipróbálásával telt. Azt gondolom, hogy ez a módszer nagyot lendíthet a GM pékáruk minőségén. Nem beszélve arról, hogy ezt a technikát bárki könnyedén megtanulhatja, és remek kenyereket, pizzákat süthet házilag. Nem ront semmit a minőségen, hogy búzaliszt helyett más liszteket használsz. A lényeg hogy finom, kovászolt, adalékmentes, otthon süthető, kreatívan variálható. Két jól ismert és egészséges összetevő adja a kenyér vázát: aranylen és útifű. A kulcs a technológiában rejlik: a rugalmas kenyér alap, ami a kenyér váza, - külön készül. Ezt gyúrhatjuk azután össze szinte bármilyen lisztekkel ízlés szerint. Magas hidratáltságú, rugalmas, hosszan friss, kovászolt, csodálatos kenyerek készülhetnek szabadon választott lisztekből. Csak hab a tortán, hogy a módszer által újragondolható a hagyományos rozskenyerek, magvas cipók köre is. Néhány bevált alap receptet megosztok, hogy azután legyen mitől eltérni :)
Nagyon-nagyon egyszerű, kudarc kizárva!
Alap receptek:
gluténmentes világos kenyér
GM pizza
GM barna kenyér
GM magvas cipó
GM proteines kenyér
GM krumplis kenyér
könnyű tésztájú rozskenyér