A növényi joghurtokról általában itt
Mandulát azért érdemes alapanyagként választani a növényi joghurtokhoz, mert kellően magas fehérjetartalmú növényi tej készíthető belőle. Ez a kulcsa a növényi tej alvaszthatóságának, ettől tud megaludni a joghurt. Nem is beszélve róla, hogy a szuper íz mellet a mandula értékes ásványi anyagok, és telítetlen zsírsavak forrása.
Először készítünk egy finom növényi tejet, majd baktériumok segítségével megalvasztjuk joghurtnak. A boltokban nem lehet hasonlót sem kapni, mert az így készített joghurt elég sérülékeny. A fehérje-alvadék annyira finom szerkezetű, hogy csak hímes tojásként volna szállítható. Könnyedén összeomlik, a joghurt pedig folyékonnyá válik. Nem is hasonlít a boltokban kapható, sűrítőkkel habart joghurtokra. Pihe-könnyű, probiotikus, csodálatos!
Mandulatej joghurt fehérje alvadással
- valódi alvasztott joghurt állag
- tejmentes, laktózmentes
- 60 g mandulából 4 dl joghurt lesz
- prebiotikus, probiotikus
- a kész joghurt bifido és acidofil baktériumokban dúskál, probiotikus
Érdemes az alábbi néhány lépést követve elkészíteni a mandula joghurtot, mert valódi alvasztott növényi joghurt élménye semmihez sem hasonlítható.
Hozzávalók fél liter vízhez:
- 60 g mandulaliszt
- 10 g zabpehely
- 0,6 g agar-agar
- 1 kk datolyaszirup, vagy 1 szem aszalt datolya, vagy méz
- 1/2 adag A4Y joghurt starter
Mandulatej készítése
- Szárazon keverd össze a mandulalisztet, a zabpelyhet, és az agar-agart
- Ha datolyát használsz édesítésre, vágd apróra és keverd a vízbe
- Melegítsd a fél liter vizet forrásig, és zárd el alatta a tűzhelyet
- Keverd a száraz összetevőket a forró vízbe, és hagy állni 3 percig
- Botmixerrel, vagy turmixban magas fordulaton mixeld kb. fél percig
- Újabb 3 percig hagyd állni a félkész mandulatejet
- Ismét mixeld vagy fél percen keresztül
- Finom szűrőzsákon, vagy szűrőn keresztül szűrd át egy tiszta edénybe
Beoltás, joghurt alvasztása
- Amikor a mandulatej 46 fok alá hűlt, keverd hozzá a joghurt startert, és 1 kiskanál mézet vagy szirupot. (ha nem aszalt datolyát használsz)
- Tedd tégelybe, üvegbe, dunsztold, óvd a kihűléstől 8 órán keresztül. Vagy használj fermentáló gépet 43°C / 8 óra beállítással.
- Megalvadt? Megszilárdult? Kóstold meg, hogy kellően savanykás-e számodra. Folytasd a fermentálást, ha még nem érzed késznek.
- A kész joghurt azonnal fogyasztható, de a hűtőben érlelés további aromákat is hozzáad, és a szilárdsága is nő. Hosszan eláll, finom marad hetekig.