Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aludttej házilag, aludttejek a nagyvilágban

Aludttej házilag, aludttejek a nagyvilágban

Aludttej készítése, és felhasználása

Régebben minden háznál altattak tejet, mert a friss tej könnyedén megsavanyodott, majd megalvadt. Semmi más nem kellett hozzá, csak egy csupor, és tej. Használták kenyérsütéshez, egytálételekbe, tejföl helyett. Vagy csak önmagában, reggelihez, vacsorához. Az aludttej köztudottan nagyon egészséges, probiotikus. A tejben, és az aludttejben lévő laktóz emészthetővé válik, mert a savanyodás közben laktáz enzimet is termelnek a baktériumok. A bolti tejeket azért nem lehet megaltatni, úgy mint régen, mert nem tartalmaznak savanyító baktériumokat. Ha utólag belekeverjük a hiányzó savanyítókat, akkor a dobozos tejek is szépen megalszanak, kiváló aludtej lesz belőlük. Ha szűrőzsákban kicsepegteted belőle a savót, máris kész a krémsajt. (kis sóval, fűszerekkel, összekeverve)

Finom aludttej készítése bolti tejből:

- önts 2 liter tejet egy lábosba, melegítsd meg 24-26 fokosra
- keverj bele 1/4 kapszulányi mezofil starter, vagy krémsajt kultúrát
( a kapszula tartalmát egy darab alufólián tudod negyedelni, és a maradékot visszacsomagolhatod későbbi felhasználásra)
- Hagyd megaludni szobahőmérsékletű helyen
- 24 órán belül a tej finom aludttejjé alvad
- felhasználható mint aludtej, csepegtethető krémsajtnak, vagy túrónak is kimelegíthető

Aludttej-féleségek a nagyvilágban

 

Tartalomhoz tartozó címkék: -aludttej