A növényi joghurtokról általában itt
Gusztusos, nem szétválós, finom krémes növényi joghurt - receptje
- tejmentes, laktózmentes
- 100 g kesuból 350 g lesz
- a kész joghurt bifido baktériumokban dúskál, probiotikus
Hozzávalók:
- 100 g natúr kesudió
- A4Y joghurt starter
- víz
- Áztass be 100 g kesudiót hideg vízbe 10-12 órára ( a magok megduzzadnak, súlyuk kb. másfélszeres lesz )
- Öntsd szűrőbe, öblítsd le a csap alatt a kesu szemeket
- Tedd turmixba, és önts rá 1 dl vizet
- Turmixold hosszú percekig, amíg teljesen krémes lesz ( 1-2 evőkanál vizet tegyél még hozzá, ha túl sűrű, és nem keveredik jól a turmixban)
- Amikor kellően krémes, szórj bele 1/2 adagolókanál A4Y startert
- Önts rá még egy deci vizet, és alaposan turmixold össze
- A kesukrém el is készült, már csak joghurtosra kell fermentálni
- Óvatosan, kevergetve melegítsd a krémet 45-46°C -ig. Maghőmérővel tudod mérni a hőfokot a krémben
- Ha van joghurtgéped, vagy fermentáló készüléked, akkor fermentáld benne 43°C / 8 h beállítással. Vagy dunsztold be, óvd a gyors kihűléstől.
- Elkészült a krémjoghurtod.
Ha nem érte el a krém a számodra kellemes savanyúságot , akkor növeld a fermentációs időt akár több órával.
Tedd hűtőbe kóstolás után, ... ha maradt belőle valami :)