Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Gluténmentes világos kenyér házilag

2024. 05. 10. 16:19:53 Zsolt
Gluténmentes világos kenyér házilag

Köles-rizs-tápióka alapú cipó

Kóstoltál már olyan gluténmentes kenyeret amit ízében és állagában is kifogástalannak éreztél?

Ez a cipócska bárki számára nyújtja a kenyér élményét, azok is szívesen fogyasztják majd, akik nincsenek elzárva a glutént tartalmazó pékáruktól. Egészséges alapanyagokból készíthető, adalékoktól mentesen, egyszerűen. A recept kevés összetevőből áll, nincsen benne hókuszpókusz. :)
Viszont van benne valami, ami csak azok után nem varázslat, hogy itt megosztom. A glutén vázat pótolni képes kenyértészta-alap. Ezt az előre kialakított rugalmas alapot csak össze kell gyúrni a lisztekkel, sóval és indulhat a kelesztés. A különböző lisztek szabadon variálhatók, a saját igényeid, ízlésed szerint. Finom, kovászolt, csodálatos szerkezetű kenyeret tudsz majd sütni!



Hozzávalók:

Egy csomagban is meg tudod venni az összes hozzávalót

Tuningolhatod tökmaggal és a napraforgómaggal vagy egyéb magokkal, összesen kb. 20 g mennyiségben.


Világos cipó sütése I.

- Mérd ki egy keverőtálba a 3x100 g lisztet, 11 g sót, 1 adag kovászt, és keverd össze szárazon.
- Gyúrjad, dolgozd össze a már előre elkészített
kenyér alappal.
- Amikor már homogén, sikerült belegyúrni az összes száraz összetevőt, akkor pucold meg a kezeidet a tésztától.
- Nedves kézzel tudod úgy formázni a lágy tésztát, hogy már nem fog a kezedre tapadni. Formázz belőle kerek, vagy hosszúkás cipót.
- Zárt kelesztő tálban melegebb helyen hagyd kovászolódni 12-18 órát. A tészta kb duplájára fog feljönni.
- Melegítsd elő 30 percen keresztül a sütőt 260 fokra, a sütőedénnyel, vaslábassal, római tállal együtt - kinek mi elérhető.
- Óvatosan fordítsd a tenyeredbe a megkelt tésztát, és tedd a sütőedény közepére, tedd vissza rá a tetejét.
- Vedd vissza a hőfokot 230 fokra, és így süsd a kenyeret 1 órán keresztül.


Világos cipó sütése II. (kenderrel és lennel)

A recept teljesen azonos az előző cipóéval, csak a lisztek változatosabbak benne: 100 g rizsliszt, 80 g kölesliszt, 80 g tápiókaliszt, 40 g aranylen liszt, 20 g kendermag.
Tuningolhatod tökmaggal és a napraforgómaggal vagy egyéb magokkal, összesen kb. 20 g mennyiségben.


Ötletek a kelesztéshez

Tartalomhoz tartozó címkék: gluténmentes kenyér-cipó kovászolt