Milyen anyagokkal lehet szép színt adni a sajtoknak, növényi krémeknek, ételeknek, italoknak?

Annatto
( A képen látható 3 árnyalat a halvány sárga, a közepes és a téglavörös. Mutatja az elérhető árnyalatokat, és az annatto színt. )
Az annatto magok a Közép és Dél-Amerikában honos orleánfa termésének magjai. Használja a textilipar, a kozmetikai ipar és az élelmiszeripar. Különösen stabil színező. Jól bírja a főzést, a napfényt, és a savas közeget. Fűszeressége gyenge, szerecsendióhoz közeli. A színanyagok a magok héjában vannak, ezért a szín kinyeréséhez nem szükséges a magokat megőrölni.
Növényi sajtok színezése annattoval:
10-30 magot megfőzök egy-két evőkanálnyi semleges olajban (pl.kókuszolaj) pár percen keresztül, amíg a magok jól megszínezik az olajat. Átkeverem néhányszor kiskanállal úgy, hogy a magok egymáshoz dörzsölődjenek. Az így nyert színező olaj szűrés után használható sajtok, krémek színezéséhez.
Állati tejek színezése annattoval:
Néhány sajt fajta a hagyományok miatt igényli, hogy sajtfestékkel erősítsék a színüket. Ilyen pl. a cheddar, a gouda, edami. Téli takarmányozáskor sok sajtkészítő támogatja meg a sajt színét egy pici sárgítóval, hogy egyenletes sárga sajtjai legyenek a gyengébb időszakban is.
Az annatto magokból úgy nyerhető ki a szín, hogy kevés vízzel felfőzzük, majd pár perc főzés után keverve dörzsöljük egymáshoz a magokat. Szép sárgás-vöröses színt kapunk, a magok mennyiségétől, és a higítás mértékétől függően. Szűrést követően keverd a sajttejbe még az oltóenzim előtt.
Kurkuma, vagy tumeric
Gyömbérgyökérhez hasonló, de kisebb méretű, narancssárga húsú fűszernövény. Erős festékanyagai miatt használható sajtok színezéshez.
Sajtfesték kurkumából: őrölt kurkuma beszerezhető a boltok fűszeres polcairól, de erőteljesebb színt kapunk, ha a tumeric gyökeret kiszárítjuk, és megőröljük. Ezt az őrleményt lehet aztán a sajttejbe, vagy más ételekbe keverni.
Sáfrányos szeklice
Színezőként hasznáva vöröses vagy sárgás szín nyerhető belőle, attól függően, hogy vízben, vagy olajban oldják ki a színanyagokat. A vizes oldat sárgás színt ad, az olajos vöröset. A szeklicét kevés vízben megfőzve lehet sárga festőanyagot készíteni.
Sáfrány
Elvileg alkalmas volna sajtok sárgítására. A sáfrány a világ legdrágább fűszere, ezért mégsem olyan népszerű az ilyen célú felhasználása.