Házi bodzaszörp készítése
Legbiztosabb jele a tavasz beköszöntének a mindent betöltő virág illat. Különösen hat rám a bodza semmihez sem hasonlítható illata. Alig várom, hogy leszedhessem az első virágokat, és szörpöt készítsek belőlük. Az ember ösztönösen érzi, és tapasztalatból is tudja, hogy a kis virágocskák nem csak aromásak, hanem erősítik az immunitást, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, energiát adnak.
Bodzát szinte mindenhol találni. Bodza virágból szörpöt készíteni gyerekjáték!
Az alábbi recept egy sokszor kipróbált módja a télire is elrakható sűrű bodzaszörp készítésnek. Szódával kb tízszeresre higítva szeretem a legjobban.
A szirupot sokoldalúan fel tudod használni:
- bodzaszörp
- bodza limonádé készítéséhez
- koktélok alapjaként
- teákhoz keverve
- bodzás sütikhez
- bodza fagyihoz
- bodza üdítő készítéshez
MIndössze öt összetevőre lesz szükséged: frissen szedett bodzavirág, víz, cukor, citrom, citromsav.
A virágokat az utaktól, portól és vegyszerektől védett tiszta helyen szüreteld!
Ha begyűjtötted a virágokat, indulhat a készítés:
- 1 liter vízhez keverj 2 kg kristálycukrot, és 50 g citromsavat majd melegítsd forrásig. Néhányszor keverd át, hogy feloldódjon minden a szirupban.
- Közben a bodza virágait ollóval nyírd meg kissé. Próbáld megszabadítania a vastag zöld száraktól néhány nyisszantással. Ehhez szirup mennyiséghez 20-30 dkg virágot készíts elő.
- Hámozd le két (kezeletlen) citrom sárga héját.
- Amikor a szirup már forrt 1-2 percig, akkor húzd le a tűzről, és forrón keverd bele a bodza ernyőcskéket, és a citrom héjakat.
- Hagyd így hűlni egy jó fél órát, azután szűrd le szűrőzsákon átöntve. Alaposan nyomkodd ki a zsákot.
- Töltsd üvegekbe a leszűrt szirupot.
El is készült a csodálatos bodzaszörpöd! :)
A szörp eltarthatóságáról:
A magas citromsav és cukortartalom miatt a bodza szirup romlásra nem hajlamos. Ha pár hét alatt elfogy, akkor nincs vele több teendőd, csak használd. Ha télire elrakva készítenéd, akkor dunsztold a szokásos módon, vagy az üvegeket tedd be az elektromos sütőbe 95 °C-ra pár órára. Csak az első óra elteltével zárd rá a tetőket az üvegekre, hogy ne okozzon problémát a hőtágulás.